logo edupeople

Verhoging rentepercentage DUO 

Iza Groot

In oktober hebben veel studenten een e-mail van DUO ontvangen over de wijziging van het rentepercentage op hun studieschuld. Op 9 oktober 2023 heeft de overheid officieel aangekondigd dat het rentepercentage op de studieschuld zal stijgen van 0,46% naar 2,56% of zelfs 2,95% per 1 januari 2024. Dit betekent een aanzienlijke stijging en een vervijfvoudiging van het eerder vastgestelde percentage. 

De reden voor deze stijging is dat de overheid zelf hogere rentekosten moet dragen voor haar eigen leningen. Het rentetarief voor staatsobligaties van de overheid is direct gekoppeld aan de rente op studieleningen. 

Werken in het onderwijs?

Deze rentestijging geldt niet voor iedereen. Afhankelijk van het moment waarop de studie is afgerond, wordt de rente voor oud-studenten gedurende 5 jaar vastgezet. Wie in 2023 een studie heeft afgerond waarbij geleend is van DUO, zal vanaf 1 januari 2024 te maken krijgen met het nieuwe rentepercentage van 2,56% of 2,95% (afhankelijk van de betalingsregeling) voor een renteperiode van 5 jaar. Voor degenen die onder de oude regeling vallen, waarbij de studieschuld in 15 jaar moet worden afbetaald, geldt een nieuw rentepercentage van 2,95%. Voor degenen die onder de nieuwe regeling vallen, waarbij de studieschuld in 30 jaar moet worden afbetaald, geldt een nieuw rentepercentage van 2,56%.

Wie in voorgaande jaren is afgestudeerd, heeft een vast rentetarief (afhankelijk van de betreffende categorie) dat per januari 2024 na afloop van de renteperiode wordt verhoogd naar het actuele rentepercentage. 

De verhoging van het rentepercentage heeft gevolgen voor de terugbetaling van de studieschuld, aangezien de rente zich opstapelt. Dit betekent dat je maandelijks rente betaalt over je studieschuld, inclusief de rente die al is opgebouwd. Op de website van DUO kun je meer informatie hierover vinden. 

Bronnen:  

DUO – Rente – DUO 

Business Insider – Hogere rente op studieschuld in 2024: hier moet je op letten (businessinsider.nl) 

Nationale Onderwijs Gids – Rentepercentage studieschuld stijgt door naar 2,56 procent (nationaleonderwijsgids.nl)  

Andere relevante blogs

Stage en opleiding

Iza Groot

Stagevergoedingen

Stage en opleiding

Iza Groot

Verhoging rentepercentage DUO