logo edupeople

Stagevergoedingen

Iza Groot

Het volgen van een stage wordt niet voor alle studenten vergoed. In 2022 ontving 44% van de studenten die stage liepen geen vergoeding. Bovendien variëren de bedragen sterk: terwijl sommige studenten slechts een bescheiden bedrag van minder dan €130 per maand ontvangen, krijgt een andere student een aanzienlijke som van €700 per maand. In dit artikel belichten we waarom deze bedragen zo uiteenlopen en brengen we je op de hoogte van recente ontwikkelingen met betrekking tot de invoering van een verplichte stagevergoeding. 

Niet wettelijk verplicht 

Een van de redenen voor de aanzienlijke variatie in stagevergoedingen is dat de wettelijke verplichting om stages te vergoeden ontbreekt. Bovendien is het aan de werkgever om te bepalen of en hoeveel vergoeding er wordt verstrekt, indien deze wordt aangeboden. 

Een woordvoerder van de werkgeversvereniging AWVM benadrukt dat stages bedoeld zijn om te leren en niet om als regulier werk beschouwd te worden. Daarom is de vereniging van mening dat een stagevergoeding niet verplicht zou moeten zijn. Volgens de vereniging is de hoogte van de stagevergoeding afhankelijk van het type stage. 

Werken in het onderwijs?

Sectoren 

De hoogte van de stagevergoeding varieert dus sterk per sector. Vorig jaar waren de bestbetaalde sectoren de advocatuur, met een gemiddelde stagevergoeding van €679 per maand, en consultancy, met een gemiddelde stagevergoeding van €658 per maand. De bestbetaalde stage in de advocatuur bood zelfs €1600 per maand. 

Aan de andere kant ontvangen stagiairs in de onderwijs- en zorgsectoren vaak geen vergoeding. Uit onderzoek blijkt dat onder 1700 studenten meer dan vier op de vijf onderwijsstages onbetaald zijn. Demissionair minister Robbert Dijkgraaf uit zijn bezorgdheid over het gebrek aan vergoedingen in het onderwijs en ziet ook ruimte voor verbetering in de stagevergoedingen in de zorg. 

Ondanks de ontoereikende stagevergoedingen in deze sectoren, heeft het demissionair kabinet geen plannen om de stagevergoeding verplicht te stellen. Dijkgraaf is van mening dat de hoogte van de vergoeding moet worden bepaald in overleg tussen werkgever en werknemer. 

Wettelijke verplichting stagevergoeding 

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) pleit voor een wettelijke verplichting voor stagevergoedingen voor studenten. Voorzitter Demi Janssen legt uit dat stagiairs vaak weinig tijd hebben om naast hun stage te werken, waardoor ze extra schulden opbouwen of in hun vrije avonden en weekenden ook nog moeten werken. 

Volg je een onderwijs-gerelateerde studie en wil je naast je studie graag ervaring opdoen en een aantrekkelijk zakcentje verdienen? Bekijk dan onze openstaande vacatures. 

Bronnen:  

NU.nl  

Onderwijsminister kritisch op gebrekkige stagevergoedingen in onderwijs en zorg | Economie | NU.nl 

Stagevergoedingen lopen flink uiteen: de één krijgt 700 euro, de ander niks | Economie | NU.nl 

Business Insider Nederland 

Dit zijn de beste betaalde stages van 2022: €1.600 bij adviesbureau (businessinsider.nl) 

Technisch Werken 

Stagevergoedingen verschillen in Nederland sterk per stageplaats in 2022 – 2023 | Technisch Werken 

Andere relevante blogs

Stage en opleiding

Iza Groot

Stagevergoedingen

Stage en opleiding

Iza Groot

Verhoging rentepercentage DUO